PARIS, FRANTA


LA O PLIMBARE prin capitala Frantei, veti vedea natura umana complet expusa, de la doanmele impozante care beau o cafe Ia indragostitii care ganguresc pe malul Senei. Cum spunea poetul Charles Baudelaire, la Paris, "spectatorul este un print care se bucura la tot pasul ca este incognito".

LOCURI DE FLANAT
De pe Ia jumatatea secolului al XX-lea, Boulevard St.Germain de pe Rive Gauche este o destinatie de flanat preferata de multi. Aici, titanii gemeni ai culturii cafenelei, Cafe de Flore si Les Deux Magots, atrag vizitatorii interesati de istoria literaturii; la mesele lor au stat nume mari ca Simone de Beauvoir si Albert Camus. In ziua de azi, la o privire mai atenta, veti vedea moistenitoare patriciene si localnici cu vechime care se in1potrivesc schin1barilor si care isi ocupa de multe ori mesele "obisnuite" cu orele, chiar si in serile aglomerate. Pentru o experienta de flanat mai intima, traversati bulevardul si mergeti Ia Brasserie Lipp, preferata lui Ernest Hemingway. Aici, clientii rasfatati primesc masa mult ravnita din fata, dar toti vizitatorii se bucura de locuri in primul rand Ia spectacolul local.
Putine restaurante evoca stralucirea Parisului de secol XIX ca L`Arbre a Cannelle din Passage desPanoramas; aici isi inta!neau iubitii actritele si curtezanele de Ia apropiatul Theatre des Varietes. Flaneurii pot campa in interiorul decorat cu fresce a!restaurantului sau Ia mesele "de afara", de sub arcada acoperita cu sticla, locuri bune de observat parada cumparatorilor din galerie. Fireste, privitul trecatorilor nu se limiteaza la cafenele. Daca reusiti sa fiti admisi la Le Baron, un club de noapte ca o cutie de bijuterii dintr-un fost bordel aproape de Arc de Triomphe, va veti pomeni umar la umar cu celebritatile pariziene ale zilei si nume internationale ca Beyonce si Bjork.

CAZARE SELECTA
La Hotel La Louisiane, aproape de Boulevard St. Germain, s-au adunat personalitati creative, de Ia Jean-Paul Sartre la Miles Davis sau Salvador Dali. Louisiane s-a deschis in 1823 si are 8o de camere modeste, dar confortabile, de
la 112 $ camera dubla. Pe vremuri, lumea boema a sfarsitului de veac frecventa Rive Droite, zona Ia mare
moda din nou - acum o gasiti la Hotel d'Albion (a nu se confunda cu hotelul France Albion), ale carui 26 de camere multicolore au teme ca "Poezia" si "Dansul", de Ia 170 $ camera dubla. Preferati un decor avangardist? Indreptati-va spre est, catre cartierul Belleville, unde designerul de origine pariziana Philippe Starck a transforma o parcare acoperita in Mama Shelter, un loc jucaus vesel, compus din parti egale de restaurant, club si "hotel-con­cept". Oaspetii isi pot pune masti (din partea casei) si isi pot face selfie-uri cu computerele din camere. lmaginile se incarca pe un server - metoda inovatoare de a flana din confortul propriei camere. De Ia 110 $camera dubla.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu